Bouw reinwaterkelder nodig om waterzekerheid te kunnen garanderen

"In de commissie heeft de VVD al aangegeven dat we de beschikbaarheid van drinkwater van groot belang vinden voor Overijssel. We willen niet zonder drinkwater komen te zitten. De Reinwaterkelder, de voorraadkast gevuld met water waarmee het watersysteem op piekmomenten wordt ontlast, is nodig. De tank is goed ontworpen en wordt netjes ingepast in de omgeving. 

Voorzitter, we voelen de bezorgdheid van de omwonenden. De angsten over de veiligheid van de waterwinning en mogelijke consequenties daarvan, zoals bodemdalingen. We vinden dan ook erg belangrijk dat zowel de Provincie, Vitens als de gemeente zich keihard inzetten om deze zorgen van de bewoners bij hen en bij ons weg te nemen. Mensen in de gemeente Twenterand moeten immers veilig en prettig kunnen wonen in hun huis. En dat gevoel van veilig wonen moet natuurlijk niet in het gedrang komen.  

We zijn daarom mede-indiener van de motie die door de Fractie Mooi Overijssel wordt ingebracht en de oproep die daarin gedaan wordt in de richting van ons College. We willen namelijk niet dat de zorgen die worden geuit tot problemen leiden in de toekomst. We maken ons ook zorgen over mogelijke bodemdalingen en de consequenties daarvan voor de bewoners voorzitter. We zullen echter de ingediende amendementen echter niet steunen. Deze maken het besluitvormingsproces complex en ondoorzichtig. Dat gaat niet helpen. 

 

Voorzitter, wij hechten waarde aan een constructieve insteek van het College en hopen daarin een aantal toezeggingen te krijgen, waardoor angst en de bezorgdheid rondom de consequenties van de waterwinning kan worden weggenomen. Voorzitter, het stopzetten van de procedure voor de bouw van de wateropslag is voor ons geen oplossing van het probleem. We willen water kunnen blijven drinken in de zomer en door de bouw uit te stellen neemt het risico toe dat de kraan opdroogt."

 

Spreektekst: Woordvoerder Water Kees Hofstee

Statenvoorstel Verklaring van geen bedenkingen bouw reinwaterkelder Hammervlier