Terugblik 2021 Ruimte, Wonen, Retail, Leefbaar Platteland en Cultuur

“Het afgelopen jaar was voor mij een jaar wat hoofdzakelijk in het teken stond van de opmaat naar de nieuwe Omgevingsvisie. Ik kom daar in het nieuwe jaar middels onze nieuwsbrief zeker nog op terug. Verder trok ik als 2e woordvoerder samen met collega Lex Schukking op in het RES-dossier (Regionale Energie Transitie). Veel overleg, veel lezen en veel vergaderen leidde uiteindelijk tot een Statenbesluit in juli van dit jaar. 

 

Leefbaar Platteland en Retail

Enthousiast ben ik ook geworden over de aanpak Leefbaar Platteland. Nog veel werk te verzetten, maar de contouren voor meer samenwerking op het platteland beginnen zich af te tekenen. Vanuit mijn woordvoerderschap Ruimte maak ik ook regelmatig een uitstapje naar het onderwerp Retail. Veerkracht, doorzettingsvermogen, creativiteit en optimisme. Dat zijn woorden die de ondernemers in onze binnensteden en dorpskernen hard nodig hebben nu de nieuwe lockdown onlangs is afgekondigd. Tijdens de coronacrisis, die nu alweer bijna twee jaar duurt, hebben de ondernemers laten zien dat ze deze eigenschappen in huis hebben. Ook in 2022 zullen we de ontwikkelingen in de dorpen en steden nauwlettend blijven volgen. 

Fabrieken in kernen, wonen en zorg

Met smart zit ik samen met de andere fracties te wachten op de eindrapportage van de HMO (Herstructureringsmaatschappij Overijssel) met betrekking tot het onderzoek “Veevoederfabrieken in kernen”. De eerste maanden van 2022 zullen ook in het teken staan van de ondersteuning tijdens Campagnes voor de VVD-fracties in onze provincie. Tevreden kijk ik ook terug op mijn initiatief op te komen voor het onderwerp “Ouderen, Wonen en Zorg”. Naar aanleiding van mijn schriftelijke vragen kwam er met een gezamenlijke motie met de andere Statenfracties een mooi bedrag beschikbaar voor de Overijsselse ouderenorganisaties. Er is nog veel meer te vertellen, maar dat bewaar ik voor de volgende nieuwsbrieven. 

Cultuur en Noaberschap in de 21ste eeuw

Onlangs heb ik mij laten bijpraten door Geeke Snijders voorvechter van 'Noaberschap in de 21e eeuw'.  Zij werkt samen met Ferenc van Damme van Studio Vers Bestuur aan de verkenning naar Noaberschap in de 21e eeuw. Het onderwerp sluit naadloos aan op mijn eerder uitgevoerde motie “Nedersaksisch in de Statenzaal” van maart 2021. ‘Zou onze gemeenschappelijke identiteit, ons erfgoed, een kans en een kracht zijn om anders te kijken naar het ontwikkelen van een betekenisvolle duurzame Nedersaksische regio voor de toekomst? En wat zouden we hiermee kunnen bereiken?’ Een droom van Geeke Snijders in samenwerking met Ferenc van Damme van Studio Vers Bestuur en van een aantal voortrekkers uit de regio. Een waardevol project waarvoor ik mij als Statenlid graag wil inzetten. Samen met Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten kijken op welke manier wij ruimte kunnen geven aan deze verkenning. Om het vervolgens verder uit te werken in de resterende periode en mee te nemen naar de volgende Statenperiode (2023 – 2027). In de eerstvolgende nieuwsbrief kom ik hier uitgebreid op terug. “Nedersaksisch leeft en verbindt” een mooi slogan om 2021 achter ons te laten en de politieke pijlen te richten op 2022”. 

 

Hartelijke groet, 

 

Dinand Leferink