Wim Tutert, woordvoerder Landbouw & Natuur en N35, blikt met trots terug op de afgelopen periode

“De portefeuille Landbouw & Natuur is gewoon een heel leuk, divers maar ook een zeer complex dossier. Dit laatste komt mede door de komst van de nieuwe stikstofwet. De nieuwe stikstofwet, die in de plaats is gekomen van het PAS, staat bol van de aannames en onzekerheden. Milieuorganisaties wijzen op die onzekerheden en rechters gaan hier vaak in mee. Hierdoor staat de poort naar nog meer rechtszaken wagenwijd open. Dit baart de ons zorgen en deze zorg hebben we gedeeld met het college door Schriftelijke Vragen te stellen. 

PAS-meldingen legaliseren
Ook hebben we, door middel van een breed gesteunde motie, opgeroepen dat PAS- meldingen snel gelegaliseerd moeten worden. Het uitblijven van legale vergunningen heeft gevolgen voor investeringen die ondernemers willen doen in hun sector. Niet alleen de agrarische sector, maar ook de bouw- en industriële sector worden hierdoor getroffen. Banken blokkeren kredieten en verstrekken geen nieuwe leningen aan die bedrijven die niet over de juiste vergunningen beschikken. Wat legaal door de ondernemers ter goedertrouw is gemeld, is sinds mei 2019 illegaal. Dit moet de minister van LNV snel rechttrekken vanuit een landelijke stikstofbank zoals ze dat in 2019 aan deze ondernemers heeft toegezegd.

Wolven

De laatste maanden verschijnen er steeds meer berichten in de media over het gedrag van zwervende wolven die ‘gehouden dieren’ aanvallen, verwonden en doden. Ik verwacht dat de roedels en zwervende wolven steeds vaker zullen verschijnen in Overijssel. In januari 2019 is in IPO-verband (Inter Provinciaal Overleg) een ‘nieuw provinciaal wolvenplan’ vastgesteld. Wat mij betreft is het de hoogste tijd om het plan uit de la te halen en kritisch te kijken of het plan, gezien de jongste ontwikkelingen, nog wel voldoet. Ik wil onrust onder de bewoners in de buitengebieden voorkomen en daarom willen wij graag dat het college in risicogebieden maatregelen neemt om betere bescherming te bieden tegen aanvallen van de wolf. 

 

Investering van 200 miljoen in de N35
Ik ben ontzettend trots dat jarenlang lobbywerk eindelijk zijn effect heeft gekregen. Ik zie dit als een mijlpaal en ben heel blij dat er nu echt werk wordt gemaakt van de aanpak van deze belangrijke verbinding. Dit betekent een enorme verbetering van de leefbaarheid en de economische kansen in Overijssel. Naast de 100 miljoen die het Rijk beschikbaar stelt, stelt ook de Provincie Overijssel 100 miljoen beschikbaar.”