Welke successen hebben we geboekt op de portefeuilles Ruimte, Wonen en Cultuur

We staan op het moment precies in het midden van onze Statenperiode 2019-2023. Er liggen inmiddels twee jaar achter ons en we hebben nog twee mooie jaren te gaan waarin we ons stinkende best gaan doen om OnsOverijssel nog mooier te maken! Voor nu kijken we terug op wat we hebben bereikt en waar we trots op zijn. Woordvoerder Wonen, Ruimte & Cultuur Dinand Leferink bijt de spits af. 

Portefeuille Wonen:
Op een aantal plekken in Overijssel staan forse fabrieken middenin dorpskernen. Ze maken bijvoorbeeld veevoer of zuivel. Hun locatie is historisch zo gegroeid maar inmiddels vaak verre van ideaal. Alhoewel ze voldoen aan de wettelijke eisen, zorgen ze voor overlast bijvoorbeeld door stank, geluid of vrachtwagens, die dwars door het dorp moeten. Maar een bedrijf verplaatsen is ingewikkeld en duur. Middels een breed gesteunde motie heeft Dinand gevraagd te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om deze fabrieken te verplaatsen. 

Portefeuille Cultuur:

Ook volkscultuur heeft dankzij een motie van de VVD een prominentere plek gekregen in het nieuwe cultuurbeleid. Met name het Immateriële erfgoed waartoe de Volkscultuur behoort, vervult een belangrijke rol bij de inwoners van onze provincie. Zij zijn trots op hun dorp, stad of regio en de daarmee verbonden tradities. Voorbeelden hiervan zijn de Twentse Carnavalsoptochten en de Corso’s in de Kop van Overijssel, het zijn de parels in onze provincie, onderdeel van ons Overijssels’ DNA, aldus Dinand Leferink. 

Tijdens het vaststellen van het Cultuurbeleid 2021-2024 heeft de VVD met succes een motie “Nedersaksisch in de Statenzaal” ingediend. Tijdens de dialectmaand in maart 2021 is er tijdens de Statenvergadering Nedersaksische gesproken. Streektaal en Cultuur verbindt, is verankerd in onze mooie provincie en creëert onze gezamenlijke trots.


Portefeuille Ruimte: 
Joekels van windturbines bouwen op slechts enkele honderden meters afstand van woningen betekent een ontoelaatbaar risico voor de volksgezondheid.’ Die waarschuwing klinkt uit een brandbrief van ruim honderd medici onder aanvoering van Kinderpsychiater Simone Brands, waarvan dagblad de Telegraaf op 29 maart jongstleden melding maakte. Voor de VVD voldoende reden om door middel van Schriftelijke Vragen navraag te doen bij Gedeputeerde Staten welke ‘afstandsregels’ er gelden binnen de Overijsselse verordening.