De nieuwe stikstofwet, die in de plaats is gekomen van het PAS, staat bol van de aannames en onzekerheden. Milieuorganisaties wijzen op die onzekerheden en rechters gaan hier vaak in mee. Hierdoor staat de poort naar nog meer rechtszaken wagenwijd open. Dit baart de VVD zorgen.
Zeer recent heeft de bestuursrechter in Noord-Nederland een uitspraak gedaan over een vergunning voor uitbreiding en nieuwbouw van een stal. De vergunningverlener kon niet hard maken dat de emissiefactor van een emissiearme stalvloer op papier overeenkomt met de werking in de praktijk. Deze factoren zijn vastgesteld op 3 cijfers achter de komma. Met de werkelijkheid houden de modellen weinig rekening. Onzekerheidsmarges worden niet vermeld.
Woordvoerder Landbouw & Natuur Wim Tutert: “We zijn met het nieuwe systeem van de regen in de drup beland. Ik wil dan ook graag van het college weten of zij het met de VVD eens is dat de poort naar meer rechtszaken verder wordt opengezet omdat het model vol met aannames zit en zeer grote onzekerheden kent, maar wel harde garanties afgeeft voor de stikstofeffecten op de omgeving. Ook zijn wij benieuwd hoe GS aankijkt tegen het huidige depositiebeleid en waarom zij koste wat kost vasthoudt aan Aerius?”
De VVD vraagt zich hardop af wat we zijn opgeschoten met het nieuwe systeem. Tutert: “We moeten de oplossing zoeken in innovatieve, meetbare oplossingen waarin er geen discrepantie bestaat tussen emissie uitstoot op papier en de daadwerkelijke uitstoot. Alleen dan kunnen we de economische ontwikkelingen weer vlot trekken en de natuur in stand houden."