VVD roept in motie op haast te maken met legaliseren PAS-meldingen

De stikstofcrisis houdt de provincie Overijssel, naast de andere 11 provincies, al 1,5 jaar in de greep. De crisis die gaat over stikstofuitstoot is door de coronacrisis naar de achtergrond gedreven maar levert iedere dag bij veel ondernemers grote onzekerheden op. Dit komt door het uitblijven van de toezegging van de minister LNV om de PAS-meldingen snel te legaliseren. Het uitblijven van legale vergunningen heeft gevolgen voor investeringen die ondernemers willen doen in hun sector. Niet alleen de agrarische sector, maar ook de bouw- en industriële sector worden hierdoor getroffen. Banken blokkeren kredieten en verstrekken geen nieuwe leningen aan die bedrijven die niet over de juiste vergunningen beschikken.

“Te gek voor woorden”, aldus VVD-woordvoerders Wim Tutert & Kees Hofstee. Wat legaal door de ondernemers ter goedertrouw is gemeld, is sinds mei 2019 illegaal. Dit moet de minister van LNV snel rechttrekken vanuit een landelijke stikstofbank zoals ze dat in 2019 aan deze ondernemers heeft toegezegd. Jonge boerenondernemers kunnen het bedrijf van hun ouders niet overnemen, omdat er geen datum voor een definitieve oplossing door de minister wordt afgegeven. 

Haagse bronnen melden dat het oplossen van alle PAS-meldingen nog wel 2 jaar kan duren. De VVD roept in een motie het college op de Minister aan haar toezegging te houden. We moeten een duidelijk signaal afgeven dat het zo écht niet langer kan. Een landelijke oplossing moet wat de VVD Overijssel betreft dan ook snel worden geboden.