VVD kritisch over honderden extra plekken asielzoekers in Overijssel

Onlangs kopte de Stentor “COA zoekt honderden extra plekken voor asielzoekers in Oost- Nederland; Misschien op vakantieparken’’. Met enige verbazing heeft de VVD kennisgenomen van de zoektocht want eind juli jl. gecommuniceerde de NOS dat het aantal asielzoekers in 2020 met 72% is gedaald. Wij vragen ons af of deze extra plekken in onze provincie echt noodzakelijk zijn en daarom hebben wij schriftelijke vragen aan ons college gesteld.

 

De VVD is bezorgd welk effect de extra instroom heeft op de - toch al overspannen – woningmarkt. Ook moet het toelaten van grote aantallen nieuwe asielzoekers niet ten koste gaan van onze culturele waarden in Overijssel. De VVD is benieuwd of het college eventueel bereid is, o.b.v. de actuele, lagere instroomcijfers, de discussie met het Rijk te voeren over de noodzaak van de extra benodigde plekken voor asielzoekers in Overijssel. 

Fractievoorzitter Regien Courtz: “Voor ons staat vast dat vluchtelingen recht hebben op veiligheid. Maar dat hoeft niet in Europa te zijn. Wij willen die veilige havens opbouwen in de regio zelf. Daardoor kunnen álle vluchtelingen worden opgevangen en niet alleen de mensen die rijk genoeg zijn om zich naar Europa te laten smokkelen. De enige winnaars van dit systeem zijn de mensensmokkelaars”.


Onderstaand bestand bevat de schriftelijke vragen aan het college van GS.