Substantieel deel Overijssels investeringsfonds naar Retailbranche

Het gaat niet goed met de binnensteden in Overijssel en de VVD maakt zich zorgen. De verwachting is dat het komende jaar een kwart van alle Overijsselse Retailondernemers failliet gaan. Dat zijn met recht schokkende cijfers te noemen. Onze zorgen zijn dus meer dan terecht! De Retailsector stond al onder druk, onder andere door de toenemende internetverkoop, en de Coronacrisis heeft er nog eens een flinke schep bovenop gedaan. 


We zien een aantal terugkerende problemen in de stadscentra. De winkelgebieden zijn niet compact genoeg. De winkels die in de stadcentra zitten, geven niet de juiste beleving. Veel leegstand waardoor 
de straten verpauperen en er een onaantrekkelijk winkelgebied overblijft. De toename van internetverkoop is niet te stoppen, dit past ook goed in de tijdsgeest. En tijdens de coronacrisis heeft het een aantal ondernemers ongetwijfeld kansen geboden. 

We moeten samen met de provincie, gemeenten, centrumondernemers en vastgoed-eigenaren op strategisch niveau nadenken over de toekomst van de centra. Winkelgebieden compacter maken en retailers die niet bijdragen aan de beleving in centra de kans bieden zich op industrieterreinen te vestigen. Panden met een winkelbestemming op een creatieve manier ‘omtoveren’ naar woningen voor senioren of starters. Dit heeft ook een positief effect op de doorstroming op de woningmarkt. Hiermee slaan we twee vliegen in één klap. Verder verwachten we dat een gezonde leefomgeving en dus een gezonder omgevingsbeleid nog belangrijke gaat worden naar aanleiding van de Covid-19 uitbraak. Dit betekent meer groene openbare ruimte en wellicht autoluwe stadcentra, iets wat de beleving ten goede komt. 


Maar laten we vooral de korte termijn niet vergeten. Lef, daadkracht en ondernemersmentaliteit is wat we op dit moment nodig hebben om de stadcentra weer te laten bruisen! Laten we samen investeren in het kloppend hart van de stadcentra zodat winkelen weer een ‘uitje’ wordt. Waar je samen met je geliefde of je vriendinnen leuke spullen voor bijvoorbeeld je nieuwe huis koopt of dat leuke jurkje. Waar je nog even ‘blijft hangen’ om een hapje te eten of een wijntje te drinken. We willen de stadcentra een boost geven zodat ze weer met recht ‘het kloppend hart’ genoemd mag worden. 

Onlangs stond de P-nota op de agenda van de Staten. De VVD heeft een breed gesteunde motie ingediend waarin zij opriep een groot deel van het Overijssels Noodfonds van 15 miljoen ten goede te laten komen aan de Retailsector. Laten we samen het ‘steentje in de vijver’ effect creëren. 
Zo kan de coronacrisis op lange termijn de aanzet vormen van een versneld traject richting vitale centra waar de inwoners van Overijssel met plezier wonen, werken, winkelen en (be)leven. 

Zet cookies aan om de video te tonen.