Drugscriminaliteit in ons mooie Overijssel moet stoppen

© Tubantia

Het was september toen een van de meest kinderrijke buurten van Nederland werd opgeschrikt door het geluid van een automatisch vuurwapen. In vinex-wijk Stadshagen was dit de eerste van de vijf gewelddadige schietincidenten in de afgelopen 100 dagen in Zwolle. Gebeurtenissen die mogelijkerwijs verband houden met een conflict in het drugscircuit.  


Niet alleen in onze provinciehoofdstad, ook op andere plekken in Overijssel is drugsgerelateerde criminaliteit actueel. Ik heb namens de VVD Overijssel - samen met het CDA - vorig jaar al het initiatief genomen om grondeigenaren te compenseren wanneer er drugsafval wordt gedumpt op hun terrein. Dat die mogelijkheid er nu is in Overijssel is fijn voor deze gedupeerden. Maar hiermee zijn de problemen niet verholpen. 


Ook hennepkwekerijen en drugslabs komen op verschillende plekken in onze provincie voor. Vreselijk dat eigenaren soms worden geronseld en aangestuurd worden door criminelen. Het ontwricht gezinnen, het ontwricht de samenleving. Ook in Overijssel. Voor de VVD is het onbestaanbaar dat criminelen onze natuur bevuilen met drugsafval, lege stallen gebruiken als labs en dat ze in vinex-wijken de kogels laten rondvliegen. Het beeld dat kinderen op de vaten met drugsafval stuiten, wanneer ze door een Overijssels bos of weiland lopen, en worden blootgesteld aan de chemische stoffen heb ik liever niet op mijn netvlies. Evenmin als het beeld dat in woningen en auto’s van onschuldige burgers kogelgaten zitten. Of dat aan keukentafels wordt gesproken over de ervaren afpersing. 


Hier is geen genuanceerd antwoord op, hier is het zaak op te treden en te handhaven. Bij de begrotingsbehandeling in november jl. deed ik de oproep dat we als provincie in contact blijven met de diensten om ondermijning en drugsgerelateerd geweld te blijven bestrijden. Vanochtend las ik in de Stentor een oproep van Emeritus-Hoogleraar Fijnaut om te komen tot een Taskforce in Oost Nederland, om op die manier overheden te helpen in hun strijd tegen ondermijning door drugscriminelen. Een oproep waar ik blij mee ben. De noodzaak is er. 


Samen met het CDA, CU, PvdA en de SGP hebben we gevraagd om een informatiesessie over de preventie en bestrijding van drugscriminaliteit. Ik zal hier pleiten voor een aanpak om ondermijning tegen te gaan. Een aanpak waarbij ook wordt samengewerkt met partners zoals gemeenten, OM, Politie en Belastingdienst. Waar wordt gewerkt aan een anti-drugsstrategie en orde op zaken wordt gesteld. En we moeten investeren in preventie, bijvoorbeeld door met scholen en politie samen te werken en jongeren bewust te maken van de gevaren. Deze criminaliteit in ons mooie Overijssel moet stoppen en daar ga ik mij voor inzetten!


Hartelijke groet, 

Regien Courtz

Fractievoorzitter VVD-Overijssel