De entertainer achter het Statenlid Dinand Leferink

Van verzekeringen naar makelaardij, van makelaardij de showbusiness in. En met enige regelmaat staat hij voor de klas. In zijn vrije tijd is de microfoon zijn grootste vriend en verzorgt hij als zanger/entertainer optredens in de regio. Duizendpoot Dinand Leferink is nog lang niet uitgeleerd in het leven. “Daar komt weer een Kappie aan”, zeiden de jongens op de Markelose Dorpsschool, toen Leferink als kind zijn eerste schreden op het schoolplein zette. Als jongste in een gezin met zeven jongens waren ze daar welbekend met de familie Leferink, die woonde in boerderij ‘De Kappe’ aan de Slagendijk in Markelo. Die geuzennaam is Leferink net als zijn 6 broers nooit meer kwijtgeraakt. Leferinks grote passie is muziek. “De rode draad in mijn leven. Het muzikale zat er al vroeg in. Muziek op school vond ik fantastisch. Thuis keek ik naar de ZDF Hitparade. Met hits als ‘Du’ van Peter Maffay. Op feesten met muziek was ik altijd bij de band te vinden. En dan hopen dat ik drumstokjes meekreeg naar huis. Muziek maken, dat wilde ik. Niets liever. Maar pa zette me met beide benen op de grond: eerst leren”. 

Het werd een economisch-administratieve opleiding en later ook nog een avondopleiding in de makelaardij, waarna hij ruim 25 jaar lang in de assurantiën, Regiobank en makelaardij werkzaam was.  

Vanaf zijn vijftiende heeft Leferink steeds deel uitgemaakt van verschillende muzikale duo’s en orkesten. Tot eind jaren ‘80 maakte hij ook deel uit van de Goorse Apollo Big Band als zanger en percussionist. Daarnaast was hij tot voor enkele jaren geleden dirigent van een dameskoor uit Holten, maar moest die werkzaamheden staken vanwege tijdgebrek.

Dat Leferink van entertainment zijn werk kon maken, had hij nooit kunnen bedenken. “In 2000 werd ik voorzitter van het Dorpsfeest Markelo. In die hoedanigheid kwam ik in aanraking met entertainmentbureau Viking uit het Brabantse Heeswijk-Dinther. Toen ik de kans kreeg om daar te werken, heb ik die met beide handen aangegrepen”. 

Zijn derde passie, de politiek. Ook in het bestuurlijke kan Leferink zijn ei kwijt. Zijn naam prijkte dit voorjaar op plek 3 op de lijst van de VVD Overijssel voor de Provinciale Statenverkiezingen. Een verkiesbare plek. “Ik heb van mijn ouders geleerd dat als je iets wil betekenen en wil meepraten, dat je ook actie moet ondernemen. Ik ben al zo’n 30 jaar actief politiek betrokken, maar nooit op de voorgrond. Eerst in het bestuur van de VVD Markelo, later in de Kamercentrale van de VVD Overijssel. Ambities om op de voorgrond te treden had ik wel, maar als verzekeringsman/makelaar in een klein dorp was dat niet handig”. 

Met maar liefst 2933 voorkeurstemmen vanuit het niets voelt Dinand zich gesteund door zijn achterban. Zijn maidenspeech in november van dit jaar kon rekenen op lof en waardering en zijn eerste motie ‘volkscultuur’ haalde de eindstreep met 45 stemmen voor en 1 tegen. 

Naast 1e woordvoerder Cultuur & Sociaal Domein is Dinand ook 1e woordvoerder Ruimtelijke Ordening, Wonen en Water.