VVD pleit voor duidelijkheid en veiligheid bij terugkeer van de wolf in Overijssel

Door doodgebeten schapen in Lierderholthuis en onlangs nog in Den Ham werd Overijssel met de neus op de feiten gedrukt: de wolf is in aantocht. De VVD vindt het nu de hoogste tijd om keuzes te maken en samen na te denken over provinciaal beleid. Op zich is het goed nieuws dat de wolf zich hier klaarblijkelijk thuis voelt, zegt VVD-Statenlid Gert Brommer: ‘Ons natuurbeleid werkt, maar dit soort incidenten kan zich daartegen gaan keren. Je merkt dat er onrust ontstaat in de samenleving.’

Op verzoek van de VVD staat de bespreking van het wolvendraaiboek, opgesteld in IPO-verband, op de agenda van de commissie. De VVD pleit daarnaast echter voor beleid op provinciaal niveau met heldere kaders en duidelijke evaluatie momenten om daar waar nodig het beleid bij te stellen of aan te scherpen. 

De VVD wil precies weten wanneer er daadwerkelijk ingrepen en opgeschaald gaat worden. Zij pleit voor een duidelijk kader dat bepaalt onder welke omstandigheden er direct ingegrepen zal worden en wolven om veiligheidsredenen gedood mogen worden. ‘Ook zijn we benieuwd welke kosten de (verdere) opkomst van de wolf met zich meebrengt, wie daarvoor aan de lat staat en wat de financiële gevolgen zijn per inwoner.’ aldus Brommer. 

Met name de veiligheid van mens en dier op het platteland als de schadebestrijding zijn voor de VVD belangrijke thema’s in deze discussie.