Versterk ondernemersklimaat Overijssel ook in de digitale wereld

Bij de behandeling van de Perspectiefnota vroeg VVD-Statenlid Yvonne Koolhaas aandacht voor het Overijsselse midden- en kleinbedrijf in een digitale wereld: ‘Digitalisering biedt kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Laten we daar alert op blijven.’

We kunnen veel beter gebruik maken van de digitale wereld Die is volop in ontwikkeling en we moeten bijblijven, niet stilstaan. Vooruit denken en doen. Kennis niet weg laten lopen maar koesteren, faciliteren en verder ontwikkelen. Met de eigen mensen, uit de eigen omgeving. Alles is voorhanden, maar het loopt soms als zand door je vingers. Even niet opgelet en de kennis die we hier in ondernemingen en bijvoorbeeld de Universiteit hebben verzameld is over onze grenzen verdwenen.

Yvonne Koolhaas heeft Gedeputeerde Staten gevraagd het MKB te ondersteunen in het benutten van de kansen die digitalisering van processen en producten biedt. Ondernemers kunnen zelf kansen pakken, door bijvoorbeeld gebruik te maken van het digitale loket. Maar het is ook belangrijk dat we het MKB bewust maken van cybercriminaliteit, met een programma voor het bevorderen van cybersecurity.

Veiligheid, ook in de digitale wereld, blijft een continu aandachtspunt. Veiligheid van mensen en materialen, van processen, kennis en kunde. Er zijn nu eenmaal mensen op de wereld die liever iets lenen dan het zelf te moeten ontwikkelen. Laten we daar alert op zijn en blijven. Ondernemers denken vaak: het zal mij niet gebeuren, maar het overkomt ze toch.

Met alle gevolgen van dien, ook voor de consument. Cybercriminaliteit kost Europese ondernemers ieder jaar miljarden Euro’s en dat geld moet ergens worden terugverdiend. Daardoor betalen u en ik teveel voor van alles.

Beveiliging hoeft niet ingewikkeld en kostbaar te zijn, maar we moeten het wel gaan doen. Hoe moeilijker we het maken voor de inbreker in onze databestanden, hoe eerder ze onze deur voorbij gaan. Geen touwtje uit de bus van de organisatie, maar een ferm slot erop. Daarmee geef je ongewenste bezoekers geen ruimte, blijf je baas over je eigen brein en gaat niemand met jouw idee aan de haal.

De verantwoordelijkheid ligt ook bij de ondernemer. MKB-ers zijn vaak lieve, hardwerkende mensen, die niet stilstaan bij het feit dat er ook anderen op deze aardkloot rondlopen met minder goede bedoelingen. Als we gezamenlijk digitale muizen- en rattenvallen kunnen opstellen moeten we dat niet laten. Maar kijk als ondernemer ook goed om je heen en over je schouder, wees waakzaam en alert, en voorkom wat er te voorkomen valt. Blijf daarbij ook jezelf. Ondernemend ondernemen blijft de kracht van onze economie.