Geduld Overijsselse boeren met NVWA is op

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit  (NVWA) ligt onder vuur van Overijsselse boeren. Die hebben hun klachten verzameld in een zwartboek, dat vrijdag werd aangeboden aan VVD-Kamerlid Helma Lodders en VVD-Europarlementariër Jan Huitema.

Lodders en Huitema bezochten op uitnodiging van VVD-Statenlid Henk Veltkamp en het Tubbergse VVD-gemeenteraadslid Paul Hannink een aantal agrarische bedrijven in het noordoosten van Twente. Onderwerpen die aan de orde kwamen varieerden van het gebruik van drones voor precisielandbouw tot elektrische tractoren en de problematiek rond fosfaat.

In het zwartboek zijn de problemen opgenomen die boeren hebben met de NVWA, zegt Veltkamp: ‘De kosten zijn veel te hoog, zeker als je kijkt naar de gebrekkige service die we daarvoor krijgen, en dan werken ze ook nog eens alleen maar op werkdagen vanaf een uur of zeven. Dan snap je dus niets van het boerenbedrijf. Er wordt niet samengewerkt, het beleid is volstrekte willekeur en over alles ligt een verstikkende wollen deken. We kaarten dit al jaren aan, maar er verandert niets. Dat moet nu echt gaan gebeuren. Samen met onze Kamerfractie gaan we hier een speerpunt van maken. De NVWA is er niet voor zichzelf, maar voor ons.’

Lodders blikte via Twitter terug: ‘Vandaag rondje Twente gedaan. Begonnen bij een biologisch melkveebedrijf waar ik aansluitend op een zorgboerderij in gesprek ging met melkveehouders over fosfaat en de relatie landbouw en natuur.

Daarna bezocht ik het geitenbedrijf van De familie Veelers. Hier ben ik bijgepraat over de ontwikkelingen in de geitenhouderij. Een kijkje in de skybox mocht niet ontbreken.

Daarna op een melkveebedrijf een presentatie over precisielandbouw en smart farming. Veel kansen om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, precisiebemesting toe te passen, maar ook het in kaart brengen van weidevogelnesten. Ik heb afgelopen jaar aandacht gevraagd voor wet- en regelgeving. Deze blijft achter op de mogelijkheden van precisielandbouw.

Tot slot een bezoek aan een kalverhouderij. Naast een rondleiding over het bedrijf uitgebreid stil gestaan bij de NVWA. Vanuit de pluimveehouderij ontving ik de knelpunten waar de sector tegenaan loopt. Veel input waar ik ook de komende periode mijn schouders onder wil zetten!’