‘Ammoniakbeleid niet effectief’ + UPDATE (2)

Het kostbare ammoniakbeleid in Nederland is niet effectief. Dat blijkt uit het rapport Ammoniak in Nederland, enkele kritische wetenschappelijke kanttekeningen, een initiatief van het tijdschrift V-Focus. De resultaten kunnen volgens VVD –Statenlid Henk Veltkamp ook voor Overijssel grote gevolgen krijgen.

Volgens officiële documenten dalen de ammoniakemissies fors, maar de onderzoekers zagen daarvan in de metingen niets terug. Daadwerkelijke metingen van ammoniak in de lucht laten sinds 1993 geen duidelijke trends omhoog of omlaag zien.

Dat maakt het nut van zeer kostbare maatregelen om de uitstoot tegen te gaan twijfelachtig, vindt Veltkamp: ‘Boeren doen sinds de jaren negentig grote investeringen, in bijvoorbeeld het ondergrond aanbrengen van mest, het afdekken van mestsilo’s en het aanpassen van stalvloeren. Die zijn misschien totaal zinloos. Voor Overijssel, met zijn uitgebreide agrarische sector, gaat het om aanzienlijke bedragen. De vraag rijst of dat weggegooid geld is.’ De emissiecijfers hebben verder invloed op het verlenen van vergunningen voor bijvoorbeeld het uitbreiden van stallen.

Veltkamp beseft dat de provincie Overijssel daar zelf niet veel aan kan doen: ‘De bal ligt in Den Haag. We hebben de zaak aangekaart bij onze woordvoerder landbouw en het rapport is aangeboden aan de Tweede Kamer. Maar gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen. Het blijft dus afwachten, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Het is daarom zaak dat we onze boeren niet te lang in onzekerheid laten.’

Het rapport is geschreven door chemicus Jaap Hanekamp, wetenschapsjournalist Marcel Crok en de Amerikaanse wiskundige Matt Briggs en is uitgebracht onder de vlag van het landbouwtijdschrift V-focus. Ze ontdekten dat de onzekerheden in de berekeningen aanzienlijk zijn, maar dat officiële documenten daarover zwijgen. Tevens blijkt dat de waardes van de concentraties structureel worden overschat. Correctie daarvan leidt ertoe dat de ammoniakconcentraties in Nederland tientallen procenten lager liggen dan de overheid rapporteert. Het rapport constateert een ‘opeenstapeling van rekenkundige, modelmatige, en argumentatieve tekortkomingen in de onderbouwing van het Nederlandse ammoniakbeleid.’

UPDATE

Staatssecretaris Van Dam reageert uiterlijk op zaterdag 18 februari. De week erna organiseert de Tweede Kamer een hoorzitting over het onderwerp, met steun van de VVD.

UPDATE

Luister via de link hieronder naar een interview op RTV Oost met Henk Veltkamp.