Avond over thorium groot succes

De informatieavond dinsdag over thorium als bron van energie was een groot succes. Een goed gevulde Statenzaal luisterde naar de uiteenzettingen van twee deskundigen, waarna onder leiding van Jan Medendorp over het onderwerp werd gediscussieerd.

VVD-Statenlid Yvonne Koolhaas zette thorium begin dit jaar op de Overijsselse agenda. Ze pleit voor meer onderzoek. De grondstof thorium is in overvloed te vinden op meerdere plaatsen in de wereld. Thoriumgesmoltenzoutreactoren kunnen met de bekende voorraad de hele wereld duizenden jaren van elektriciteit voorzien, met een proces dat geheel anders is dan wat er in bestaande kernreactoren plaatsvindt. Thoriumcentrales produceren veel minder afval dan de vertrouwde, op verrijkt uranium werkende centrales. Wat er aan rest is bovendien na 300 jaar al onschadelijk, terwijl een deel van het afval van uraniumcentrales wel een miljoen jaar gevaarlijk blijft. De kans op ongelukken zoals in Fukushima of Chernobyl is bovendien nul.

Thorium zou de ideale grondstof kunnen zijn voor het opwekken van schone en duurzame energie op grote schaal: ‘Het loont dus de moeite om de mogelijkheden te onderzoeken en daar ook als Provincie Overijssel in investeren.’