Voor in uw agenda: informatiebijeenkomst over thorium als bron van schone energie

Op dinsdagavond 24 mei bent u van harte welkom op een gratis toegankelijke informatieavond over thorium als nieuwe bron van schone energie.

Voor de opwekking van schone en duurzame energie zet ons land sterk in op wind en zon. Maar als er al draagvlak voor is, moet er nog steeds veel subsidie naar windmolens en blijft het uitzicht een pijnpunt. Met voldoende draagvlak en subsidie dragen ook zonnecollectoren bij aan het halen van de doelstellingen, vastgesteld tijdens de klimaattop in Parijs in 2015. We moeten alleen wel versnellen. Verder kijken dan de afgesproken doelstelling voor 2020 en daarbij innovaties een kans of een boost geven. Hiervoor heeft de provincie Overijssel een innovatiefonds, de middelen daarin dienen uitsluitend dat doel.

De grondstof thorium is in overvloed te vinden op meerdere plaatsen in de wereld. Zo bevat 1 kilo aardkorst gemiddeld 10 milligram thorium, wat net zoveel energie kan leveren als 25 liter benzine. Of in de Nederlandse bodem veel Thorium zit is niet bekend, er is nog nooit naar gezocht. Het Amelandse strand bevat in ieder geval wel veel thorium en in Suriname is het een afvalproduct van de bauxietmijnbouw. Er wordt elk jaar zelfs veel meer thorium geproduceerd als afvalproduct van de mijnbouw dan nodig zou zijn voor de wereldbehoefte aan energie.

Thoriumgesmoltenzoutreactoren kunnen met de bekende voorrad de hele wereld duizenden jaren van elektriciteit voorzien, met een proces dat geheel anders is dan wat er in bestaande kernreactoren plaatsvindt. Thoriumcentrales produceren veel minder afval dan de vertrouwde, op verrijkt uranium werkende centrales. Wat er aan rest is bovendien na 300 jaar al onschadelijk, terwijl een deel van het afval van uraniumcentrales wel een miljoen jaar gevaarlijk blijft. De kans op ongelukken zoals in Fukushima of Chernobyl is bovendien nul.

Tijdens deze bijeenkomst komen experts aan het woord over de kansen die thorium biedt, maar is er ook aandacht voor de hobbels en obstakels. Een ideale gelegenheid om u in kort bestek optimaal te laten informeren.