Yvonne Koolhaas vraagt aandacht voor thorium als bron van schone energie

Volgens VVD-Statenlid Yvonne Koolhaas is thorium een kansrijke grondstof om schone energie mee op te wekken. Ze ging daarover haar licht opsteken in Delft, waar de Technische Universiteit al jaren onderzoek doet naar de techniek.

Voor de opwekking van schone en duurzame energie zet ons land sterk in op wind en zon. Maar als er al draagvlak voor is, moet er nog steeds veel subsidie naar windmolens en blijft het uitzicht een pijnpunt. Met voldoende draagvlak en subsidie dragen ook zonnecollectoren bij aan het halen van de doelstellingen, vastgesteld tijdens de klimaattop in Parijs in 2015. We moeten alleen wel versnellen. Verder kijken dan de afgesproken doelstelling voor 2020 en daarbij innovaties een kans of een boost geven. Hiervoor heeft de provincie Overijssel een innovatiefonds, de middelen daarin dienen uitsluitend dat doel.

De grondstof thorium is in overvloed te vinden op meerdere plaatsen in de wereld. Zo bevat 1 kilo aardkorst gemiddeld 10 milligram thorium, wat net zoveel energie kan leveren als 25 liter benzine. Of in de Nederlandse bodem veel Thorium zit is niet bekend, er is nog nooit naar gezocht. Het Amelandse strand bevat in ieder geval wel veel thorium en in Suriname is het een afvalproduct van de bauxietmijnbouw. Er wordt elk jaar zelfs veel meer thorium geproduceerd als afvalproduct van de mijnbouw dan nodig zou zijn voor de wereldbehoefte aan energie.

 

Thoriumgesmoltenzoutreactoren kunnen met de bekende voorrad de hele wereld duizenden jaren van elektriciteit voorzien, met een proces dat geheel anders is dan wat er in bestaande kernreactoren plaatsvindt. Thoriumcentrales produceren veel minder afval dan de vertrouwde, op verrijkt uranium werkende centrales. Wat er aan rest is bovendien na 300 jaar al onschadelijk, terwijl een deel van het afval van uraniumcentrales wel een miljoen jaar gevaarlijk blijft. De kans op ongelukken zoals in Fukushima of Chernobyl is bovendien nul.

 

Veel westerse start-ups en onderzoeksinstituten, maar ook in China, Japan en India zijn bezig met deze innovatie. China steekt 350 miljoen dollar in het project, er zijn daar maar liefst 750 wetenschappers mee bezig. Dat zou men nooit doen als er geen toekomst in zou zitten.

 

Thorium zou de ideale grondstof kunnen zijn voor het opwekken van schone en duurzame energie op grote schaal. Het loont dus de moeite om de mogelijkheden te onderzoeken en daar ook als Provincie Overijssel in investeren. Laten we het voorbeeld van de Europese Unie volgen, die twee miljoen in het Delftse onderzoek heeft gestoken. Komende week ga ik in de Tweede Kamer op zoek naar draagvlak. Ik hou u op de hoogte.

 

Yvonne Koolhaas