'Hoog over' voorkomt geluidshinder door laagvliegers + UPDATE: staatssecretaris wil second opinion

Een snelle herindeling van het Nederlandse luchtruim kan de geluidshinder door laagvliegend luchtverkeer verkleinen. Dat denken de fracties van PvdA en VVD in Overijssel. De partijen willen dat de provincie aandringt op luchtruimaanpassingen waardoor vliegtuigen sneller stijgen en landen op Lelystad Airport.


Vanaf 1 april 2019 neemt Lelystad Airport vluchten over van Schiphol. Dan wordt er ook boven Overijssel gevlogen. Landende vliegtuigen komen op 1.800 meter het luchtruim van de provincie binnen en dalen na Zwolle naar 900 meter. Onder inwoners van onder meer de Zwolse wijk Stadshagen is grote onrust over de routes ontstaan. Zij zijn bang voor geluidsoverlast.


‘Volgens de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu is een grote herinrichting van het Nederlands luchtruim sowieso noodzakelijk en zij heeft al gezinspeeld op meer optimale inpassing’, vertelt Regien Courtz (VVD). ‘Die wijziging is nu gepland voor op zijn vroegst 2023. We zullen al onze overtuigingskracht inzetten om de vliegroutes boven Overijssel zo hoog mogelijk te krijgen, en dat liefst veel eerder dan 2023 om zo de overlast zoveel mogelijk in te perken.’


Volgens PvdA en VVD kan die overlast deels voorkomen worden door een herinrichting van het luchtruim. ‘Daardoor kunnen vliegtuigen langer hoger blijven vliegen. De herrie voor de mensen onder de vliegroutes wordt daardoor flink minder’, zegt PvdA-Statenlid Hans Nooter. Een meerderheid van de Zwolse gemeenteraad schaarde zich op maandag al achter het voorstel 'hoog over'.


PvdA en VVD dienen woensdag een motie in die Overijssel oproept zich samen met gemeentes, buurprovincies en andere belanghebbenden sterk te maken voor versnelling van de herindeling van het Nederlandse luchtruim. ‘En daarbij moeten de belangen van het oosten van Nederland even goed vertegenwoordigd zijn als die van het westen’, vinden Courtz en Nooter.


UPDATE


Na kritiek op de plannen vanuit onder meer Overijssel gaat staatssecretaris Dijksma vragen om een second opinion.