Verbinding

Dat maakt dat ik er als Kamerlid naar streef om alle kansen te pakken om die achterban te kunnen spreken. Wij vinden elkaar op congressen, bij lezingen, op evenementen en netwerkbijeenkomsten, door live sessies via Periscope, media-optredens, werkbezoeken en via sociale media. Ook ontvang ik met regelmaat mensen in de Kamer die belangstelling hebben voor de veelbewogen onderwerpen waar ik nu woordvoerder op mag zijn: immigratie, asiel en integratie.

Voor een politicus is het ontzettend belangrijk om op alle mogelijke wijzen verbinding te hebben met de achterban. Die bestaat niet alleen uit VVD-leden of sympathisanten, maar uit alle inwoners van Overijssel, Gelderland en natuurlijk de rest van Nederland. De verbinding zoeken en te horen wat er speelt is cruciaal om je werk goed te kunnen doen. Dat maakt dat ik er als Kamerlid naar streef om alle kansen te pakken om die achterban te kunnen spreken. Wij vinden elkaar op congressen, bij lezingen, op evenementen en netwerkbijeenkomsten, door live sessies via Periscope, media-optredens, werkbezoeken en via sociale media. Ook ontvang ik met regelmaat mensen in de Kamer die belangstelling hebben voor de veelbewogen onderwerpen waar ik nu woordvoerder op mag zijn: immigratie, asiel en integratie.


Een nieuwsbrief is ook een manier om u te kunnen vertellen wat er speelt binnen de provinciale politiek en vooral ook om daar reacties van onze achterban, van ú op te krijgen. Daarom ben ik meer dan verheugd dat ik als uw Kamerlid aan deze nieuwsbrief een bijdrage mag leveren. Voor mij biedt dit de kans om u te bereiken en te vertellen waar ik me zoal mee bezig houd, maar vooral ook biedt het voor u een kans om te reageren en mij te benaderen als Kamerlid vanuit Oost-Nederland, zodat Den Haag wat minder ver weg lijkt.


De provinciale VVD ziet ook heel goed wat het belang is van verbinding zoeken met onze achterban. Ze zijn vaak te vinden op diverse bijeenkomsten en zeer benaderbaar. Uit ervaring weet ik dat ze korte lijnen hebben met Tweede Kamerleden, om zo de verbinding met politiek Den Haag goed te leggen. Onlangs heb ik bijvoorbeeld samen met Barbara Visser (woordvoerder infrastructuur), op uitnodiging van Regien Courtz, Statenlid van VVD Overijssel, een werkbezoek afgelegd in onze regio rond infrastructurele knelpunten. Zo kunnen we ons ook vanuit het Haagse nog beter inzetten voor een versterking van de bereikbaarheid van de regio. Recent is er landelijk extra geld gereserveerd voor de N36 en de N50, naast andere grote investeringen zoals in de N35. Dat smaakt wat mij betreft naar meer!

Onlangs heeft onze premier Mark Rutte het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Ik ben trots op dit programma, waar met hart en ziel aan is gewerkt. Ook daarin is verbinding een belangrijk woord. Verbinding met elkaar. Door meedoen als je kunt, en een stukje herkenbaarheid en verbinding met elkaar te creëren, in plaats van tegenstellingen te benadrukken. Het programma geeft wat mij betreft een heel compleet beeld van hoe de VVD de komende periode wil oogsten wat ze de afgelopen tijd heeft gezaaid. Zo moet iedere Nederlander er weer op vooruit gaan na een periode, die we gelukkig achter ons kunnen laten, van moeilijke maatregelen die iedereen heeft ervaren.

Ook ‘plan Azmani’ kwam voorbij tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma. Dat is het plan dat ik in maart 2015 heb gepresenteerd, dat kabinetsbeleid mocht worden en zelfs Europees beleid: meer vluchtelingen opvangen in eigen regio door het creëren van veilige havens middels afspraken met derde landen. Help alle mensen in hun eigen omgeving ,in plaats van de groep die misbruikt door mensensmokkelaars voor veel geld de weg vindt naar Europa. Stop de stroom van mensen die hun leven wagen voor een betere toekomst, omdat ze met het huidige systeem enkel illegaal naar Europa kunnen komen.

Met afspraken hierover tussen de EU en Turkije zijn we er nog niet. Naast bijvoorbeeld Jordanië en Libanon moeten we ook met verschillende Afrikaanse landen in gesprek om het vele geld dat we nu aan een kleine groep in Nederland uitgeven, beter te besteden in de regio zelf. Noodzakelijk ook als je kijkt naar de bevolkingsexplosie de komende jaren in Afrika.

Afgelopen najaar ben ik in Ethiopië geweest. Een zeer indrukwekkend en intensief bezoek. Om te kunnen spreken over ‘opvang in de regio’ moet ook hier de verbinding worden gezocht met alle betrokkenen. We hebben met een delegatie van meerdere Kamerleden vluchtelingenkampen bezocht en met vele hoogwaardigheidsbekleders gesproken. Nadat ik zelf eerder ook vluchtelingenkampen in Libanon en Jordanië had bezocht, sterkte dit bezoek mij ook weer in mijn idee om te investeren in opvang in de regio en het creëren van die veilige havens. Mensen die echt vluchteling zijn willen het liefst zo snel mogelijk weer terug naar hun eigen omgeving, en verblijven het liefst in een zo vertrouwd mogelijke omgeving met hun eigen waarden en normen en cultuur. Die omgeving moet dan wel menswaardig zijn, en perspectief bieden aan allen die daar geen maanden, maar soms jaren verblijven.

Natuurlijk zullen er altijd migranten naar Nederland kunnen komen, maar dan wel gecontroleerd en alleen op uitnodiging. Zodat je niet alleen controle hebt op de aantallen, maar ook van tevoren weet met wie je te maken hebt. Niet alleen vanuit veiligheidsoverwegingen noodzakelijk, maar ook om te weten of iemand wel mee kan komen in onze vrije samenleving. En als iemand dan binnen is, is het zaak om zo snel mogelijk mee te doen. Het is normaal om je aan te passen en een actieve bijdrage te leveren aan ons land. Succesvolle integratie is niet zomaar te realiseren. Die vraagt om een combinatie van maatregelen en bovenal de bereidheid van de nieuwkomer zelf. Wil iemand dat niet ? Dan moet dat niet zonder consequenties blijven. Afgelopen donderdag heb ik namens de VVD een integratieagenda naar buiten gebracht, zoals u wellicht in de media heeft gezien. Een compleet palet aan maatregelen om alle nieuwkomers te stimuleren om zo goed mogelijk mee te doen en inpasbaar te zijn in onze samenleving.

We hebben een mooi ambitieus programma op deze onderwerpen, maar zetten onder andere ook in op zorg voor ouderen, veiligheid en een stevige economie. Ik ben ervan overtuigd dat hetgeen in het verkiezingsprogramma van de VVD staat verder kan bijdragen aan een nog beter Nederland.

Het is al bijna 15 maart. Ik roep u allemaal op om te stemmen, zodat de verbinding tussen de provincie en Den Haag optimaal blijft.Tijdens alle gelegenheden die er komen, ook in ónze regio, gaan mijn collega's en ik graag met u in gesprek over het verkiezingsprogramma en de toekomstplannen die de VVD voor Nederland heeft. 

Ik blijf graag met u in verbinding!

Malik Azmani