Nieuwe energie

Wereldwijde groei van de bevolking en welvaart gaan samen met een groeiende vraag naar energie, grondstoffen en voedsel. Voor onze energievoorziening maken we tot nu toe vooral gebruik van fossiele brandstoffen, zoals olie, gas en steenkolen. Ze veroorzaken in belangrijke mate het risico van klimaatverandering en brengen per definitie afhankelijkheid met zich mee.

 

Aardgas is lange tijd een uitzondering geweest, omdat Nederland over grote eigen voorraden beschikte. De bewoners van Groningen zijn er echter de dupe van geworden. De bodem van de voorraden raakt een keer in zicht en ook olie en steenkolen raken op een gegeven moment op. Door de groeiende vraag naar energie en grondstoffen worden we dus steeds afhankelijker. De oplossing ligt onder andere in het vinden van alternatieve manieren om energie op te wekken, het overtollige tijdelijk op te kunnen slaan en het spaarzaam omgaan met de huidige grondstoffen. Nieuwe energiebronnen moeten betrouwbaar, betaalbaar en schoon zijn, de uitstoot van CO2 terugdringen en zo de klimaatrisico’s helpen beheersen.

 

Voor deze opgave staan we ook in Overijssel, zegt woordvoerder Milieu & Energie Yvonne Koolhaas: ‘De provincie Overijssel wil dat in 2023 20% van de energie die in Overijssel wordt gebruikt, duurzaam is opgewekt. De VVD omarmt deze ambitie. In het programma Nieuwe Energie staat hoe dit doel wordt bereikt. Er liggen veel slimme, schonere en goedkopere oplossingen in het verschiet. We geven die ruim baan om zo van de energietransitie ook economisch een succes te maken. Energiebesparing, opslag, gebruik maken van restwarmte, water( zie onze aangenomen motie Blauwe Energie ) en hernieuwbare energie bieden kansen. Om dit te stimuleren is overzichtelijke en eenvoudige regelgeving van belang.’

 

Onlangs is het voorstel Nieuwe Energie in de Staten behandeld. De VVD miste hierin een themalijn innovatie: ‘Wil de energietransitie slagen met door burgers gedragen- en economisch haalbare oplossingen, dan zijn we afhankelijk van vernieuwingen. Wij wilden derhalve dat innovatie een voorname plek kreeg in het programma. Dit is gelukt door het inbrengen van een amendement.

 

Momenteel worden we door het Rijk gehouden aan een opgave van 85,5 megawatt windenergie. De VVD voelt niets voor een extra doelstelling op dit gebied. Wij houden ons aan de gemaakte afspraken, maar nog meer windmolens plaatsen zonder draagvlak van de omwonenden is onbespreekbaar voor de VVD. Komen er omwonenden met eigen, gedragen initiatieven, dan zullen wij deze natuurlijk wél alle ruimte geven.’

 

De VVD, groen!