Overijsselse ondernemers dringen aan op snelle aanpak oostelijke wegen

Een groep Overijsselse ondernemers, verenigd in VNO-NCW, MKB Nederland, Bouwend Nederland, EVO ondernemersorganisatie voor logistiek en transport, Transport en Logistiek Nederland en Port of Zwolle heeft een brandbrief naar minister Schultz van Haegen gestuurd. Ze willen dat er nu eindelijk serieus werk wordt gemaakt van het verbeteren van het Overijsselse wegennet, waaronder de N50 en N35. ‘Precies waar wij al jaren voor strijden’, aldus VVD-Statenlid Regien Courtz.

De brief vraagt om noodzakelijke investeringen in bereikbaarheid, in het belang van de Overijsselse ondernemers, maar vooral ook in het belang van het welzijn, de welvaart en de economie van Nederland.

‘Overijssel kent sterke economische en logistieke regio’s, zoals Zwolle/Kampen en Twente. Deze regio’s kennen krachtige bedrijven in sectoren als de (maak)industrie, de handel en de logistiek. Om deze bedrijven te behouden voor deze regio’s en om te zorgen voor nieuwe economische activiteit zijn een optimaal regionaal ondernemersklimaat en perfecte vestigingsvoorwaarden essentieel’, schrijven de ondernemers.

Courtz herkent hun noodkreet: 'We zijn al jaren bezig om de knelpunten in wegen als de N35 weg te werken, maar het Rijk blijft achter. Dat is zo langzamerhand onhoudbaar. Ook de N50 wordt meer en meer belangrijk. Nu de economie groeit nemen ook de vervoersstromen weer toe. Dan is een optimale infrastructuur essentieel, beter dan wat er nu ligt. De Regio Zwolle is de derde economische toplocatie van Nederland.  Zwolle is letterlijk een scharnierpunt, waar een aantal verbindingswegen bij elkaar komt. De bedrijven hier, maar ook die in de regio, provincie en omliggende provincies hebben deze wegen keihard nodig voor de verbinding naar de Randstad, het Noorden en het Oosten. En wij hebben die bedrijven nodig voor de banen.'

Courtz is blij met de motie die vlak voor de zomer is ingediend door VVD-Kamerlid Barbara Visser, waarin expliciet wordt gevraagd te onderzoeken of er geld beschikbaar kan worden gesteld vanuit Den Haag voor de N50 en N35. 'Het signaal dat niet alleen de VVD lokaal en provinciaal, maar ook en misschien juist dat de ondernemers afgeven, vindt dus gehoor bij onze VVD-fractie in Den Haag. Nu de investeringen nog.'