Raad voor Cultuur wil verregaande samenwerking Gelders Orkest en Orkest van het Oosten

Dagblad De Gelderlandermeldt dat de Raad voor Cultuur in een advies aan minister Bussemaker pleit voor verregaande samenwerking tussen Het Gelders Orkesten (HGO) en het Overijsselse Orkest van het Oosten. Donderdag wordt het zwaarwegende advies aangeboden.

In het advies zou staan dat de samenwerking binnen twee jaar tot stand moet komen. Beide orkesten blijven bestaan, maar onder een gezamenlijke leiding. Dat sluit aan bij een pleidooidat VVD-fractievoorzitter John Joosten vorig jaar hield voor structurele samenwerking.

Het verbaast cultuurwoordvoerder Roeland Fens dan ook niet, dat de Raad voor Cultuur met dit advies komt, maar hij waarschuwt voor teveel optimisme: ‘Zet twee zieken bij elkaar en ze zijn daardoor niet meteen gezond. Zoals de VVD eerder al stelde zal ook iets moeten gebeuren aan de financiele structuur. De samenwerking kan kostenbesparing opleveren, maar die moet dan nog wel concreet worden gerealiseerd. We zijn benieuwd naar de plannen die de orkesten daarvoor gaan ontwikkelen. Het doel is een goed functionerende, levende organisatie.’